Gombovce
Kategória: 
600g uvarených zemiakov, 600g hrubej múky, 2 vajcia, vlažná voda podľa potreby, 800-1000g sliviek, maslo na poliatie. Posýpka maková : 200g pomletého maku, 150g cukru, 1 vanilkový cukor, škoricový cukor.

Gombovce - príprava

    Uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté očistíme, postrúhame na jemnom strúhadle. Zemiaky zmiešame s múkou, pridáme vajcia a vodu podľa potreby. Zamiesime cesto a rozvaľkáme na hrúbku 2-3mm, pokrájame na štvorce 6x6 cm. Na každý štvorec dáme umytú, osušenú slivku, zabalíme a vyformujeme guľky. Vo vriacej vode ich varíme až kým nevyplávajú na povrch, potom ich ešte varíme 5 minút. Dierkovanou varechou ich vyberieme, uložíme na tanier, polejeme maslom a navrch posypeme posýpkou. Namiesto sliviek môžeme použiť aj iné ovocie – čerešne, jahody, marhule alebo lekvár... Z tejto dávky urobíme cca 24 guliek.
Top