Zemiakové pyré troch chutí
1 kg zemiakov, 200 ml mlieka , 60 g masla , soľ

Zemiakové pyré troch chutí - príprava

    Očistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Zemiaky necháme variť asi 20 – 25 minút, aby boli dostatočne mäkké.
    Vodu zlejeme tak, aby na dne ostal asi 1 cm vody.
    Zemiaky ihneď roztlačíme vidličkou alebo tlačidlom
    na zemiaky.
    V horúcom mlieku rozpustíme maslo, vlejeme do roztlačených zemiakov a pomocou ručného šľahača vyšľaháme vláčne pyré. Podľa potreby dochutíme soľou.

    S korením karí a cesnakom (dobré aj bez mlieka)
    Na olivovom oleji opatrne dozlatista osmažíme 4 pretlačené cesnaky, ktoré pridáme k pripraveným roztlačeným zemiakom. Pyré ochutíme 1 ČL korenia karí, 1 PL masla, 2 PL posekanej petržlenovej vňate, čerstvo pomletým čiernym korením podľa chuti a dobre vymiešame.

    So šampiňónmi a s červenou cibuľou (plná chuť, výborná vôňa)
    Na olivovom oleji osmažíme 1 nadrobno nasekanú červenú cibuľu a 100 g šampiňónov pokrájaných na plátky.
    Zmes primiešame do základného pyré, pridáme mleté čierne korenie a podľa chuti morskú soľ.

    S pestom a bazalkou (s vôňou byliniek a orieškov)
    Do roztlačených a vyšľahaných zemiakov pridáme
    2 PL olivového oleja, asi 200 ml horúcej vody z uvarených zemiakov a 1 PL pesta.
    Čerstvé listy bazalky nakrájame na menšie kúsky a zľahka vmiešame do pyré.
    Naservírované pyré posypeme opraženými a nahrubo posekanými lieskovými orieškami.
    Pridáme za hrsť strúhaného parmezánu, ochutíme čerstvo pomletým farebným korením a ozdobíme lístkom bazalky.
Top