Vianočný zemiakový šalát
Kategória: 

Ponúkam náš recept na tradičný zemiakový šalát, bez ktorého si nevieme predstaviť Vianoce.

Ingrediencie

Pre 8 Osoba(y)

Suroviny

  • 4 l zemiakov (plný hrniec)
  • 4 ks nadrobno nakrájané cibule
  • 1 dcl octu
  • 200 g masla
  • olivovový olej
  • 1 ks veľký zeler
  • 6 ks veľkých mrkiev
  • 4 ks veľké petržleny
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku
  • 8 ks väčších sterilizovaných uhoriek
  • 8 ks natvrdo uvarených vajec
  • 1 ks majonéza
  • 1 ks tatarská omáčka

Vianočný zemiakový šalát - príprava

    Zemiaky uvaríme deň dopredu. Plný štvorlitrový hrniec. Mierne vychladené ich na vidličke ošúpeme a úplne vychladené ich prekrojíme.
    Ukladáme ich do veľkej misy, kam postupne pridávame ostatné prísady.
    Cibuľu nakrájame a sparíme octovou vodou.
    Sterilizované uhorky nadrobno nakrájame.
    Sterilizovaný hrášok, koreňovú zeleninu ošúpeme, nahrubo nastrúhame a podusíme na masle (čo dodá šalátu zlatú farbu). Všetko pridáme k zemiakom.

    Vzhľadom k tomu, že každý má rád inú variantu, tak v tejto fáze šalát dôkladne zamiešame a rozdelíme napr. na tri časti. Potom postupne pridávame do dvoch časti natvrdo uvarené vajcia nakrájané na koliečka, a dochutíme majonézou a tatárskou omáčkou.
    Každý člen rodiny si potom svoj šalát upraví podľa chuti napríklad korením, olivami, olivovým olejom, majonézou alebo tatárskou omáčkou, cibuľkou alebo zálievkou
    z cibuľky.

    Po dôkladnom zamiešaní je nutné hodnotiť a ochutnávať.
    Až v prípade, že chute všetkých druhov šalátov sú ideálne a harmonické, necháme šalát v chlade uležať.
Top