Fánky
Kategória: 
300 g hladkej múky, 30 g cukru , 40 g kvasníc, 50 ml mlieka, 40 g masla , 100 – 150 ml kyslej smotany , 2 žĺtky, 5 lyžíc rumu, soľ , masť alebo olej na vyprážanie, práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

Fánky - príprava

    Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od rúk.
    Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť.
    Vykysnuté cesto znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme.
    Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme.
    Necháme ich ešte dobre nakysnúť, potom ich vypražíme
    v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena.
    Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku
    a obalíme ich v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Top