Výborný makový koláč
Kategória:
1 pohár kryštálového cukru,
7 vajec,
6 lyžíc teplej vody,
2 poháre polohrubej múky,
2 poháre celého maku ,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
PLNKA:
400 ml mlieka
1 pohár kryštálového cukru,
1 Zlatý klas,
250 g masla,
POSÝPKA:
100 g posekaných vlašských orechov,
1 lyžica masla,
1/2 balíčka vanilínového cukru,
2 lyžice kryštálového cukru
Výborný makový koláč - príprava
Cesto: Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame dopenista, postupne pridáme sneh zo 7 bielkov, preosiatu múku
s kypriacim práškom a nepomletý mak.
Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech
a upečieme.
Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame
v mixéri.
Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom a naň natrieme zvyšok.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilínový a kryštálový cukor.
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť, pozor nie skaramelizovať.
Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.
Kategória:
1 pohár kryštálového cukru,
7 vajec,
6 lyžíc teplej vody,
2 poháre polohrubej múky,
2 poháre celého maku ,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
PLNKA:
400 ml mlieka
1 pohár kryštálového cukru,
1 Zlatý klas,
250 g masla,
POSÝPKA:
100 g posekaných vlašských orechov,
1 lyžica masla,
1/2 balíčka vanilínového cukru,
2 lyžice kryštálového cukru
Výborný makový koláč - príprava
Cesto: Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame dopenista, postupne pridáme sneh zo 7 bielkov, preosiatu múku
s kypriacim práškom a nepomletý mak.
Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech
a upečieme.
Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame
v mixéri.
Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom a naň natrieme zvyšok.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilínový a kryštálový cukor.
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť, pozor nie skaramelizovať.
Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.
s kypriacim práškom a nepomletý mak.
Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech
a upečieme.
Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame
v mixéri.
Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom a naň natrieme zvyšok.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilínový a kryštálový cukor.
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť, pozor nie skaramelizovať.
Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.