Servítková knedľa
Kategória: 
40 dkg hrubej muky, 2 dkg masla, 2 žĺtky, 2 dl mlieka, lekvár, mak, práškový cukor, 2 dkg droždie, masť

Servítková knedľa - príprava

    V 1/2 dl vlažného mlieka rozmiešame droždí, 1 dkg práškového cukru a dáme vykysnúť.
    V ohriatej múke rozmiešame soľ, 3 dkg práškového cukru, prilejeme žĺtky, rozmiešané vo vlažnom mlieku.
    Pridáme vykysnuté droždie rozpustené maslo (2 dkg)
    a vypracujeme cesto.
    Dáme vykysnúť na teplé miesto.
    Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký ovál. Potrieme lekvárom a zavinieme v akúsi veľkú knedľu, podobnú chlebovému bochníku.
    Zavinieme do čistej utierky a varíme na pare vo veľkom prikrytom hrnci nad vrejúcou vodou.
    Varíme asi 10 – 15 minút.
    Knedle sú hotové, ak sa na špáratko, ktoré pichneme do knedle, nelepí cesto.
    Knedľu niťou krájame na koliečka, posypeme makom, cukrom a rozpustenou bravčovou masťou.
Top