Losos v lístkovom ceste
Kategória: 
200 g lososa na osobu 3 mrkvy, 1 malý pórik, šafran maslo, citrón, vajce, 500 g lístkového cesta, 150 g syra Lúčina, 500 g lístkového špenátu, soľ, sezam Omáčka: 2 dl rybacieho vývaru (bujónu z kocky), 1 dl bieleho vína, 2 dl sladkej smotany, kôpor

Losos v lístkovom ceste - príprava

    Mrkvu a pór nakrájame na veľmi tenké a dlhé rezance, krátko povaríme v osolenej vode a scedíme.
    Na panvici rozpustíme maslo, pridáme mrkvu a pór, štipku šafranu a opečieme do zlatista.
    Vyvaľkáme cesto, poukladáme naň vychladnutú zeleninu, na ňu položíme umytú, vykostenú a stiahnutú (z kože) rybu v celku, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom po celej dĺžke a preložíme pásikom z Lúčiny.
    Celú rybu zakryjeme osušeným špenátom.
    Prehneme druhú polovicu cesta, odkrojíme zbytočné okraje, dobre pritlačíme spoje a dáme na vymastený plech.
    Z ostatného cesta narobíme mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme bielym sezamom.
    Pečieme do zlatista pri 220 stupňoch.

    Omáčka: Dáme variť vývar s vínom, varom ho zredukujeme na 2/3 a pomaly pridávame smotanu.
    Necháme povariť.
    Dochutíme soľou a posekaným kôprom.
    Kôpor sa už nesmie variť, aby nezosivel.
Top