Plnené buchtičky zo zemiakového cesta
Kategória: 
500 g zemiakov, 1 vajce, 150 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, soľ, mleté biele korenie, strúhaný muškátový oriešok, tuk na vymazanie pekáča Plnka: 175 g jemne mletého mäsa (bravčového, kuracieho, sójového, salámy, údeného), 1 cibuľa, 50 g strúhaného syra, 5 PL smotany, Omáčka: 800 g sterilizovaných rajčín, 100 ml zeleninového vývaru, 1 PL masla alebo rastlinného tuku, 1 cibuľu, zväzok petržlenovej vňate

Plnené buchtičky zo zemiakového cesta - príprava

    Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme.
    Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme.
    Pridáme vajce a múku s práškom do pečiva. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme muškátový oriešok.
    Rýchlo vypracujeme cesto. Urobíme asi 8 kúskov.
    Pomúčenými rukami urobíme malé placky, do ktorých dáme guličku plnky.
    Na plnku nakrájame na drobno cibuľu.
    Polovicu premiešame s mäsovou zmesou, soľou a mletým korením.
    Vytvoríme si valčeky (koľko máme „buchtičiek“ z cesta, toľko valčekov mäsovej zmesi), vložíme mäsovú plnku a urobíme buchtičku.
    Buchtičky vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, tesne vedľa seba, spojenou časťou dolu.
    Vrch a boky pomastíme.
    V predhriatej rúre upečieme.
    Asi 10 min. pred dopečením potrieme smotanou, posypeme strúhaným syrom a dopečieme dozlatova.
    Na omáčku podusíme druhú polovicu opraženej cibule, keď zosklovatie, pridáme roztlačené rajčiny aj s trochou nálevu, vývar a uvaríme hustejšiu omáčku.
    Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme korením a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Top