500 g zemiakov,
1 vajce,
150 g hrubej múky,
1 prášok do pečiva,
soľ,
mleté biele korenie,
strúhaný muškátový oriešok,
tuk na vymazanie pekáča
Plnka: 175 g jemne mletého mäsa (bravčového, kuracieho, sójového, salámy, údeného),
1 cibuľa,
50 g strúhaného syra,
5 PL smotany,
Omáčka: 800 g sterilizovaných rajčín,
100 ml zeleninového vývaru,
1 PL masla alebo rastlinného tuku,
1 cibuľu,
zväzok petržlenovej vňate
Plnené buchtičky zo zemiakového cesta - príprava
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme.
Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme.
Pridáme vajce a múku s práškom do pečiva. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme muškátový oriešok.
Rýchlo vypracujeme cesto. Urobíme asi 8 kúskov.
Pomúčenými rukami urobíme malé placky, do ktorých dáme guličku plnky.
Na plnku nakrájame na drobno cibuľu.
Polovicu premiešame s mäsovou zmesou, soľou a mletým korením.
Vytvoríme si valčeky (koľko máme „buchtičiek“ z cesta, toľko valčekov mäsovej zmesi), vložíme mäsovú plnku a urobíme buchtičku.
Buchtičky vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, tesne vedľa seba, spojenou časťou dolu.
Vrch a boky pomastíme.
V predhriatej rúre upečieme.
Asi 10 min. pred dopečením potrieme smotanou, posypeme strúhaným syrom a dopečieme dozlatova.
Na omáčku podusíme druhú polovicu opraženej cibule, keď zosklovatie, pridáme roztlačené rajčiny aj s trochou nálevu, vývar a uvaríme hustejšiu omáčku.
Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme korením a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.