¼ l mlieka,
1 kocka droždia,
500 g hladkej alebo polohrubej múky,
125 g práškového cukru,
štipku soli,
4 PL oleja,
2-3 žĺtky,
múku na posýpanie dosky,
100 g slivkového lekváru,
1 bielok,
75 g práškového cukru na posýpanie,
1-2 lyžice citrónovej šťavy
Berlínske šišky so slivkovým lekvárom - príprava
Mlieko zohrejeme.
Do vlažného mlieka zamiešame droždie.
Múku, 50 g cukru, soľ, olej a vaječný bielok dáme do jednej misy.
Pridáme drožďové mlieko a všetko spolu premiešame.
Takto pripravené cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť.
Z cesta na doske posypanej múkou tvarujeme šišky, ktoré naplníme lekvárom.
Naplnené šišky poukladáme na obrúsok posypaný múkou, prikryjeme ich obrúskom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Vyprážame v rozpálenej masti z oboch strán.
Hotové posypeme práškovým cukrom alebo namočíme do berlínskej polevy (cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).