Pripravili sme výber top amerických jedál, ktoré sú známe každej americkej rodine. Poďte sa s nami na ne pozrieť a dajte si pozor, aby Vám nezačali tiecť slinky.

 

Každá krajina má svoje typické jedlá, ktoré ju reprezentujú. Ak patríte medzi labužníkov, ktorí veľmi radi skúšajú nové pokrmy a na dovolenke si výhradne dávate miestne domáce špecialitky, tento článok je práve pre Vás. Pripravili sme výber top amerických jedál, ktoré sú známe každej americkej rodine. Poďte sa s nami na ne pozrieť a dajte si pozor, aby Vám nezačali tiecť slinky.

peceny moriak

1. Preslávený moriak

Medzi prvými top americkými jedlami by bezpochyby nemal chýbať pečený moriak, ktorý sa vyníma uprostred bohato preplneného slávnostného stola. Moriak je tradičným jedlom vďakyvzdania, a každá americká rodina má trošku iný, vlastný postup ako ho pripravujú a servírujú. Najčastejšie sa pečie pomaly niekoľko hodín (závisí to od jeho veľkosti) a je podávaný so zemiakovým alebo gaštanovým pyré či brusnicovou omáčkou. Prílohou je zelenina ako napr. zelená fazuľka či kukurica. Moriak sa podáva približne 30 min. po vytiahnutí z rúry, skôr nie, pretože by sa potom dobre nedal krájať.

arasidove maslo

2. Arašidové maslo

Keď sa v USA povie maslo, prvé ktoré Vám príde na rozum nie je to tradičné mliečne maslo, ale arašidové. Ide v podstate o arašidovú nátierku, ktorú Američania milujú. A nielen Američania!Najčastejšie si ju natierajú na jemne prepečený toast a na to si ešte natrú džem (najobľúbenejší je jahodový). Táto maškrta je skvelou desiatou či olovrantom. Americké maslo kvôli jeho vysokej obľube kúpite už aj u nás.

americky kolac apple pie

3. Americké koláče

Američania milujú sladké maškrty. Medzi najobľúbenejšie patria cookies rôznych chutí (napr. aj z arašidového masla), taktiež milujú muffiny (najobľúbenejšie sú banánovo-čokoládové) a typickými americkými koláčmi sú tzv. „Pies“ a to: apple-pie (jahodový koláč), pumkin-pie (tekvicový koláč) pecan-pie (koláč z pekaných orechov). Američania pod pojmom „cake“ označujú skôr torty a krémové koláče. Ak sa teda rozhodne vycestovať na povolenie Esta Visa do USA, pripravte sa na to, že maškrteniu neodoláte!

palacinky

4. Americké palacinky

Typickými sladkými raňajkami sú palacinky. Americké palacinky sa od tých našich tradičných líšia nielen veľkosťou, ale aj hrúbkou. Sú menšie a o dosť hrubšie. Najčastejšie sa konzumujú zaliate s javorovým sirupom alebo so smotanovým topingom s bobuľovým ovocím. Keďže v USA len tak tvaroh nekúpite, palacinky sa často podávajú taktiež s cottege syrom vymiešaným so sladkým marhuľovým lekvárom.

morske plody

5. Morské plody

Ak to doteraz vyzeralo, že sme spomínali takmer výlučne sladké veci, poďme sa teraz presunúť na slané jazýčky. Američania majú totižto veľmi radi aj ryby a morské plody, najmä v prímorských mestách nájdete množstvo reštaurácii, v ktorých sa ponúka „sea food“ a teda jedlo z mora. Tí, čo preferujú najmä ryby, odporúčame vyskúšať preslávené aljašské lososy, no určite odporúčame vyskúšať aj kraby. Kraby sa pripravujú na mnoho spôsobov, buď si jednoducho objednáte vedierko krabov a dreveným kladivkom sa budete dostávať k mäsku, alebo môžete skúsiť krabie nohy, ktoré stačí len prelomiť a degustovať. Ak sa Vám to zná príliš nepraktické, tak si objednajte krabiu polievku alebo crab cake (slaný koláčik). Aj milovníci mušlí, ustríc či kreviet si tu prídu na svoje. 

USA je naozaj obrovská krajina, a preto aj každý štát ma nejaké typické jedlá a obľúbené pokrmy. Okrem amerických dobrôt, tu nájdete aj množstvo skvelého mexického, indického či čínskeho jedla, nakoľko Spojené štáty americké sú domovom pre mnoho kultúr. Aj rodení Američania si veľmi radi zamaškrtia na tacos, tortillas, vyhľadávajú aj mexickú fazuľku či si objednávajú čínske jedlá. V USA je široký výber jedla, a preto keď si zabezpečíte všetky potrebné dokumenty na cestu, vrátane ESTA viza, pripravte si aj zoznam toho čo určite chcete v USA ochutnať!