Ako jedávali naši predkovia? Chutne a hlavne kaloricky bohato, aby mali dostatok energie na každodennú prácu. Mnohé z receptov starých mám sú veľmi obľúbené aj v súčasnosti.
Ako sa varilo na severe
V severných a južných oblastiach sa slovenská kuchyňa mierne líši, čo je zapríčinené najmä geografickými a klimatickými rozdielmi. Keďže na severe je zima intenzívnejšia a trvá dlhšie, v minulosti prevládala najmä konzumácia zemiakov, údeného mäsa, kyslého mlieka a mliečnych výrobkov, strukovín a múky. Cenným zdrojom vitamínu C bola v zimných mesiacoch kapusta. Zbierala sa na jeseň, zmiešala s korením a nechávala vykvasiť. Z mäsa prevládalo bravčové a jahňacie.
Ako sa varilo na juhu
V južných oblastiach bola kuchyňa pestrejšia najmä na mäso, zeleninu a ovocie. Z mäsa bola veľmi obľúbená hydina a tiež hovädzina. Ovocie sa uskladňovalo sušením aj sterilizovaním, vyrábali sa rôzne lekváre a džemy. Z rýb boli obľúbené najmä pstruh a kapor. Na Slovensku má bohatú tradíciu aj včelárstvo. Med bol dôležitou surovinou nielen na pečenie sladkých koláčov, ale používal sa aj v ľudovom liečiteľstve.
Polievky a prívarky
Ako prvý chod sa v slovenskom stolovaní podáva polievka. Predjedlá nie sú také rozšírené a zväčša sa podávajú len pri slávnostných príležitostiach. Najtradičnejšia slovenská polievka je kapustnica, mimoriadne obľúbené sú aj fazuľová a šošovicová polievka alebo demikát. Osobitnou súčasťou slovenskej kuchyne sú prívarky, ktoré sa dajú nazvať zahustenými polievkami. Ich základom je strukovina alebo koreňová zelenina varená vo vode a zahustená pridaním múky. Prívarky sa často servírujú s údeným mäsom.
Hlavné jedlá
Čo sa týka hlavného chodu, je o čosi mastnejší v porovnaní s inými národnými kuchyňami ako napr. španielskou alebo talianskou. Namiesto oleja sa často používa bravčová masť. Mäso sa pripravuje najmä varením a pečením, ako príloha sa podávajú zemiaky a knedle s červenou, bielou alebo kvasenou kapustou. Typickým pokrmom sú halušky, ktoré sú aj národným jedlom. Okrem bryndze a slaninky sa však pripravujú aj s kapustou, vajíčkom alebo ďalšími surovinami, záleží od konkrétneho regiónu. Ďalšími známymi jedlami sú guláš, pirohy, strapačky, bryndzové pirohy či zemiakové placky.
Koláče a múčniky
Múčniky sa pečú na slano aj na sladko. Pre slovenskú kuchyňu sú typické záviny – makovník, orechovník, tvarohovník a štrúdľa. Populárne sú aj žemľovka a kysnuté koláče s makom, tvarohom, orechmi alebo ovocím.
Klasické jedlá chutia najlepšie
Slováci ako národ sú v stravovaní konzervatívni. Skôr než by každý deň skúšali nové jedlá si radšej pochutia na overenej klasike, ktorú poznajú z kuchyne mám a starých mám. Patríte medzi nich aj vy? Ak ste pri čítaní nášho článku dostali chuť na niečo typicky slovenské a zároveň jednoduché na prípravu, vyskúšajte napríklad demikát. Ide o chutnú bryndzovú polievku, na ktorú potrebujete:
- 500 g zemiakov
- 250 g bryndze
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej červenej papriky
- soľ, rascu a bobkový list.
Postup prípravy je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Zemiaky umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zalejte malým množstvom vody, pridajte ošúpanú cibuľu, soľ, rascu a bobkový list. Bryndzu vymiešajte s mletou paprikou. Ak by bola príliš hustá, môžete ju rozriediť mliekom. Pridajte ju k uvareným zemiakom, nezabudnite na šľahačkovú smotanu a krátko povarte. Na záver pridajte prelisovaný cesnak. Dobrú chuť! Ak vám chýbajú nejaké suroviny, prelistujte si online letáky a presvedčte sa, kde ich nakúpite najvýhodnejšie.