Tekvica má aj iné využitie ako dekoračné a nie je len tá jedna oranžová s vyrezanými očami a úsmevom. Sú ich desiatky rôznych druhov. Ich zdravotné benefity sú ďaleko lepšie než svetielko v jej vydlabaných útrobách.
Odkiaľ sa tu vzala tekvica?
Tekvica na pripravená do lahodnej pochutiny na tanieri nie je žiadnou novinkou. Pochutnávali si na nej aj ľudia v minulosti.
Do našich končín sa dostala cca v 16.storočí. Do Európy sa dostala cez Orientálnu kuchyňu.
Jesenná porcia vitamínov a zdravia
V dobre vyzretej tekvici nájdete poriadnu dávku zdraviu prospešných vitamínov, čo je v jesennom období veľkým prínosom.
Bez ohľadu na tipu tekvíc, platí pre všetky to isté – sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu. Vieš si z nich pripraviť chutné jedlo a tý, ktorí si striehnu svoju líniu sa nemusia obávať. Nepribudne im žiadne kilo navyše.
Tekvice sú bohaté aj na vitamín E, ktorý pomáha vylučovať toxíny z tela, obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, selén, meď, železo, magnézium a vlákninu.
Príprava Krémovej tekvicovej polievky
Potrebujeme:
3 mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľa, 1 kávová lyžička kari korenia, 1/4 kávovej lyžičky mletého zázvoru, soľ, štipka mletého korenia, maslo, 2 dcl sladkej smotany, olej, opečený chlebík alebo toast podľa chuti šťava z citróna
Príprava:
- Na oleji opražíme cibuľku, pridáme postupne nakrájanú mrkvu, petržlen, a očistenú nakrájanú tekvicu.
- Ochutíme, popražíme a zalejeme vodou.
- Keď je všetko mäkké, rozmixujeme ponorným mixérom, vlejeme smotanu, prevaríme a zjemníme maslom.
- Kto má rád kyslejšie chuti, môže pridať šťavu z citróna. Podávame s opečeným chlebom alebo toastom.
Je skutočne vynikajúca a nenáročná