fasiangove siskyFašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožuška zima mu bude.

Ešte sme poriadne nestrávili dobroty z vianočného stola a už môžeme pomýšlať na Veľkú noc. Obdobie medzi týmito dvomi veľkými kresťanskými sviatkami sú fašiangy, ktoré si spájame s hodovaním, zábavou a dobrým jedlom, ktoré trvá až do Popolcovej stredy.

 

Tento názov je odvodený z nemeckého jazyka. Označoval posledné dni pred nastávajúcim pôstom. Fašiangy sú vyvrcholením obdobia medzi zimou a prichádzajúcim jarným obdobím. Vnímame to aj ako obdobie plesov, zábav rôznych zvykov a tradícií. Na fašiangy sa pripravovali rôzne masky, v ktorých najmä na dedinách robili muži pochôdzky a rôzne sprievody po domoch. Najčastejšie používané masky - turoň, koza, kôň, medveď - znázorňujú mužskú silu plodnosti.

V každom regióne Slovenska sa tieto tradície, jedla a zvyky líšia. Hodovanie končí pochovávaním basy. Potom už nasleduje pôstne obdobie pred Veľkou nocou, kde prečistíme organizmus a pripravíme ho na jarné obdobie. Tradičným jedlom tohto obdobia sú fánky, šišky, slaninka s klobáskou, huspenina.

Pripravte si aj vy tradičné fašiangové špeciality


Huspenina – Rôsol

huspenina rosol

  • 2 kg bravčových nožičiek,
  • 3 dl vody,
  • 120 g rôznej koreňovej zeleniny,
  • celé čierne korenie,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ

Nožičky očistíme, umyjeme, zalejeme studenou vodou a pomaly varíme.
Po asi 1 hodine varu pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, celé čierne korenie, cibuľu, cesnak a soľ.
Varíme ešte asi 2 1/2 až 3 hodiny.
Potom nožičky vykostíme, mäso rozdelíme na taniere a zalejeme precedeným vývarom.
Huspeninu necháme v chlade stuhnúť.
Podávame pokvapkanú octom, s chlebom a cibuľovým šalátom.


Oškvarky

oskvarky

Pripravíme si slaninu alebo bôčik z ktorého odrežeme kožu. Zbytok nakrájame na kocky cca 2x2cm. Do hrnca dáme na dno trošku vody (cca 3 mm), zavaríme, potom pridáme pripravený nakrájaný bôčik alebo slaninu. Premiešame a necháme zatiahnúť. Miešame každú chviľku, aby sa nám škvarky a masť nepripálili.
Keď sa nám začne tvoriť masť, pomaly ju odoberáme naberačkou do pripravenej čistej nádoby (sklenej či smaltovanej určite nie nie plast!), v ktorej ju uskladníme. Zhruba po pol hodine môžeme pridať troška mlieka. Dosiahneme tak krásne zhnednutie oškvarkov. Keď už máme škvarky vytopené do požadovanej formy, odstavíme hrniec a precedíme cez kovové sitko do nádoby.  
Oškvarky sú vynikajúce teplé le tak na chlieb, alebo ako do pomazánky či koláčikov.

 

 

Zdroj foto:

Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net