vianocne medovniky mVianoce sú za dverami a mnohí z vás hľadajú inšpiráciu čo pripraviť v tento sviatočný čas. Vianoce si spájame s rôznymi dobrotami, ktoré sú neoddeliťeľnou súčasťou štedrovečerného stola, ktoré dotvárajú typickú vianočnú atmosféru. Vône ktoré vychádzajú s kuchyne majú magickú moc. Vynárajú sa nám rôzne spomienky na predchádzajúce sviatky a čas strávený v úzkom rodinnom kruhu. 


Rôzne vianočné zákusky a koláče, klasická kapustnica, vianočný kapor či filé, sú symbolom Vianoc predstavujúci hojnosť a spokojnosť.

 

Ak však chcete prekvapiť svoju rodinu novým jedlom a hľadáte inšpirácie na vianočné jedlá, ste na správnom mieste.

Vyberáme niekoľko tipov na tradičné jedlá bez ktorých si mnohé domácnosti nevedia predstaviť štedrovečernú večeru:

Všetky recepty navaríte rýchlo, jednoducho a výsledok bude veľmi chutný. Základom sú kvalitné a čerstvé suroviny, vďaka ktorým si na pripravovanom menu pochutíte úplne najviac.

Takým typickým jedlom je napríklad kapustnica. Recept pripravíte rýchlo, je jednoduchý a môžete si ho prispôsobiť.


Kapustnica:

  •    400ml kapustovej vodykapusnica
  •    za hrsť kyslej kapusty ideálne ak máte vlastnú
  •    hrsť sušených hríbov ktoré môžeme predtým namočiť
  •    olej alebo maslo v prípade zásmažky 
  •    sladká paprika
  •    sušené slivky


Postup

Do hrnca dáme kapustovú vodu s kyslou kapustou. Ak mám kapustu príliš kyslú, môžeme ju zriediť ju vodou. Pridáme sušené hríby, slivky a dáme variť. Keďže je to Vianočná, nedávame žiadne mäso. Varíme na jemnom ohni cca 30 minút. Medzitým si uvarím zopár zemiačikov. Stačí 1-2 ks na porciu.
Kto má rád so zásmažkou tak si ju pripravíme tak, že do horúceho oleja alebo masla pridám mletú papriku a troška hladkej múky, zamiešame. Musíme dávať pozor, aby neprihorela a primiešam do polievky. Nechám ešte pár minút povariť.


Ryba - Kapor na masle

Najčastejší spôsob ako ho sa pripravuje je vyprážaný alebo na prírodno. Robievame obe verzie. Základom je čerstvá ryba v našom prípade kapor, ktorý pripravíme na tzv. podkovičky. Pokiaľ robíme vyprážané, tak ich jednoducho dochutíme (soľ, korenie, citrónová šťava prípadne bylinky) a obalíme v troj-obale a následne vyprážame.


Ak sa rozhodnete pre kapra na prírodno potrebujete:

  • Kapor alebo iná ryba
  • maslo
  • soľ, korenie, rasca, paprika, bylinky ...podľa chute
  • citrónová šťava

Príprava je veľmi jednoduchá. Umytý pripravený kapor rozložíme na plech alebo na zapekaciu misu. Dochutíme z každej strany, pokvapkáme citrónovou šťavou. Na vrch poukladám plátky masla, ktoré sa nám pečení krásne rozpustí. Pečiem asi 15 - 20 minút. Ako prílohu dáme klasický zemiakový šalát.

kapor na prirodno

 

Linecké zlepované koláčiky

Príprava je veľmi ľahká - nenáročná aj pre menšie deti ktoré sa určite potešia, že sa môžu zapojiť do príprav.

  • 360 g polohrubej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 240 g masla
  • 4 varené prelisované žĺtky
  • 0.5 citróna (šťava + kôra)

Príprava:

Múku preosejeme na dosku, zmiešame s práškovým cukrom a pridáme rozsekané stuhnuté maslo.
Dlaňami rozdrobíme a do jamky uprostred dáme prelisované žĺtky, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna.
Vypracujeme cesto, dáme ho na hodinu do chladu odpočinúť. Vyvaľkáme plát o sile 5 mm, vykrajujeme tvary, do polovice cesta vykrojíme aj voľný stred.
V mierne vyhriatej rúre upečieme doružova. Zlepujeme pikantnou zaváraninou ako je ríbezľová, malinová...

linecke

 

Medovníčky

Vôňa medovníkov je asi najtypickejšia v spojení s Vianocami. Intenzívna vôňa medu a klinčekov a škorice nenechá nikoho ľahostajným.
Je to znak, že Vianoce sú za dverami. Často s nimi zdobíme aj vianočný stromček čo má tiež svoje čaro.  

Suroviny:

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 2 ks vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 0.5 lyžičky sódy bikarbony
  • 5 ks zomletých klinčekov alebo perníkové korenie (aníz, badyán, klinčeky, škorica),
  • môžeme dať lyžicu citrónovej šťavy
  • 40 g mletých orechov
  • Vajíčko na potieranie

Poleva

  • 150 g poriadne preosiateho práškového cukru
  • 1 ks bielok
 
Príprava:
 
Do preosiatej múky vmiešame cukor, škoricu a klinčeky (alebo medovníkové korenie) Med za stáleho miešania zohrejeme a pridáme sodu bikarbónu. Vznikne pena, ktorú vlejeme do múky. Pridáme vajicia a všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto necháme odležať v chlade aspoň 12 hod.
Cesto vyváľkame na hrúbku cca 3-5mm, vykrojíme medovníky, potrieme ich vajíčkom a dáme piecť na vymastený plech do vyhriatej rúry. Po vytiahnutí opäť potrieme vajíčkom, budú krásne, lesklé.

Poleva: Z bielkov ušľaháme sneh do ktorého vmiešame cukor a zdobíme.

medovniky

 

Vianočné inšpirácie: