rukola s paradajkamiJar doslova vyzýva každého z nás k očiste organizmu a k rôznym pohybovým aktivitám vonku. Je najvyšší čas telo očistiť zvnútra ako aj z vonku. Zvnútra zbaviť ho škodlivých látok a toxínov a zvonku oživiť pokožku a posilniť svalstvo. 

Čo by sme mali spraviť, aby sme boli opäť fit

Ovocie je veľmi ľahko stráviteľné s vysokým obsahom antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Každý druh ovocia obsahuje pre telo potrebné látky, ale každé je v inom zložení, napríklad ananás podporuje tvorbu kolagénu, jablko čistí tráviaci trakt, banán obsahuje biotín a kálium teda pomáha regulovať zadržiavanie tekutiny v tele. Viacerí odborníci na správnu výživu sa zhodli na tom, že pri detoxikácii organizmu a dokonca aj pri redukcii hmotnosti sa najviac osvedčili citrusové plody.
Preto aj vy, každé ráno začnite pohárom vlažnej vody s citrónovou šťavou, tým si ihneď "nakopnete" čistiaci proces organizmu.

Dôležitou zložkou pri detoxe sú tzv. zelené potraviny. Na žiadnom jedálničku by nemala chýbať listová zelenina, ako je napríklad klasický jarný šalát, rukola, špenát, kapusta, čakanka, poľníček, kel... Na doplnenie zeleného chlorofylu, ktorý eliminuje v tele škodlivé toxíny, ťažké kovy, herbicídy a pesticídy, môžete použiť morské alebo sladkovodné riasy. Veľmi vhodný potravinový doplnok plný chlorofylu je chlorella alebo zelený jačmeň, ktorý je odporúčaný najmä pri detoxikácii organizmu. Okrem zdraviu potrebných látok prečisťuje krv a štartuje výrobu tráviacich enzýmov, čo každé telo potrebuje.

Najvhodnejšou potravinou je samozrejme „kamarátka“ zelenina. Pôsobí močopudne, je nízko kalorická, má čistiace účinky, podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva, obsahuje veľa vody (uhorky, paradajky, paprika, melón, šťava z červenej repy...) pomáhajú vylučovať škodlivé látky z tela a zároveň ho dopĺňajú o potrebné minerály a vitamíny.

  • Konzumáciou zeleru si znížite stresový hormón kortizol a pre zmenu kyslá kapusta prečisťuje krv.

  • Cesnak okrem iných jeho pozitívnych predností stimuluje pečeň k produkcii detoxikačných enzýmov. Keďže je jar, čas rastu medvedieho cesnaku, využite aj vy jeho zelenú silu k likvidácii toxických zvyškov zo zažívacieho ústrojenstva. Veľmi dobrou potravinou pri detoxe je aj fazuľa mungo. Tieto olivovo zelené maličké fazuľky, ktoré po chuťovej stránke pripomínajú zelený hrášok dokážu absorbovať toxické zvyšky z črevnej steny. Vyznačuje sa pomerne vysokým obsahom železa, horčíka, draslíka, mangánu, fosforu a vitamínov skupiny B.

  • Na "premazanie" a vyčistenie črevnej steny dobre poslúži olivový alebo ľanový olej lisovaný za studena, ktorý je plný prospešných omega-3 mastných kyselín. Nemali by ste zabúdať ani na semienka a orechy (ľanové, sezamové, tekvicové, slnečnicové semienka, mandle, lieskové a vlašské orechy). Toxíny sa vstrebajú do oleja a vylúčia sa prírodnou cesta z tela von. 


Každý organizmus na svoje fungovanie potrebuje aj proteíny. V čase očisty sú vhodné najmä v podobe hydinového mäsa, rôznych druhov rýb a sójových klíčkov."

jarný detox


Vnútorná očista by mala byť súbežná s vonkajšou a preto:

  •  počas sprchovania striedajte teplú a studenú vodu (posilníte cievy a obranyschopnosť organizmu)
  •  aspoň 1 krát za týždeň navštívte saunu
  •  každý deň je potrebné chodiť von na čerstvý vzduch najmenej však na pol hodiny, aby pobyt vonku priniesol aj úžitok (pohyb, kyslík a slnko dodávajú energiu)
  •  športujte vonku (chôdza, beh, cyklistika...)


Nezabúdajte na pitný režim. Dôležitou zložkou pri očiste organizmu je dostatočný príjem tekutín tj. 2 až 4 litre za deň, čistej neochutenej a nesladenej vody, prípadne riedené ovocné a zeleninové šťavy (doma zhotovené- čerstvé). Vhodnou tekutinou je aj zelený čaj, ktorý obsahuje antioxidanty, taktiež čaje z čerstvej žihľavy, púpavy alebo výhonkov brezy, ktoré odplavujú z tela škodlivé látky.

Čoho sa musíte vzdať pri očiste organizmu

Úplne nevhodnou potravinou je cukor v každej podobe (cukríky, keksy, zákusky...) sladké limonády, údeniny, mastné a vypražené jedlá, čipsy a iné solené pochutiny, jedlá rýchleho občerstvenia, alkohol a cigarety.

Nie len na jar, ale aj počas celého roka sa treba o svoje telo starať a dopriať mu to, čo potrebuje, teda aj vhodnú očistu.


Neklamné príznaky kedy je potrebné sa detoxikovať

  • časté pocity zlosti, depresie, negatívny prístup k životu
  • pokles energie, únava celého tela
  • časté prechladnutia
  • bolesti hlavy
  • nadmerná plynatosť, zápcha, časté hnačky
  • nadváha, hemoroidy
  • rôzne príznaky alergii, kožné problémy (akné, ekzémy)
  • padanie vlasov, lámavosť nechtov
  • zažltnuté očné bielka, očné zápaly
  • biely povlak na jazyku


Nezabúdajte, že detoxikovať v žiadnom prípade neznamená hladovať. Hlad trvajúci viac ako 24 hodín poškodzuje bežné funkcie organizmu. Telo nedostáva potrebné látky ako sú proteíny, cukry, vitamíny, minerály..., čoho následkom je únava, nervozita pocit vyčerpania, bolesti hlavy, žalúdka...

letna zelenina