paradajkaKaždá gazdinka vie, že pred varením je potrebné pripraviť si pripraviť všetky suroviny potrebné k príprave jedla. Ako si ich však rýchlo a čo najjednoduchšie pripraviť vám teraz skúsime poradiť.

V tomto príspevku sa budeme venovať tým základným surovinám ako paradajky, cibuľa a cesnak

Lúpanie paradajok

Paradajky sú veľmi častá surovina používaná pri varení. Často sa používa celá, teda aj so šupkou. Niekedy je potrebné však paradajky olúpať. Poradíme vám ako na to.
Časť stopky vyrežeme špicatým nožom. Uvoľníme a odstránime stopku. Šupku paradajky krížom narežeme ostrým nožom. Následne ich ponoríme na krátku chvíľu   do vriacej vody. Paradajky vyberieme, prudko ochladíme v studenej vode. Šupku následne pomocou noža opatrne stiahneme a paradajky rozrežeme na polovicu. Ak nám nevadia zrniečka, paradajka je pripravená na použitie. Ak sa nám nehodia do receptu ani zrniečká, tak tie opatrne vyberieme čajovú lyžičkou. Stačí už len nakrájať podľa potreby na prúžky alebo kocky.


Lúpanie a krájanie cibule na kocky

Pripravenú cibuľu a najprv očistíme od hrubých nečistôt, odrežeme korienky a stonky. Vrchnú šupku stiahneme najlepšie špičkou noža. Cibuľu rozpolíme a niekoľkokrát narežeme vodorovne až ku korienku. Treba si dávať pozor aby sme ju nedokrojili, cibuľa nám tak zostane v celku. Následne cibuľu narežeme niekoľkokrát kolmo. Čím sú hustejšie rezy robíme, tým sú budú kocky cibule jemnejšie. Pri krájaní cibule prsty ľahko primkneme, palec držíme za ostatnými prstami a starostlivo krájame.

 

Cesnak - lúpanie, krájanie a rozotrenie cesnaku

Pripravíme si cesnak. Na samotné strúčiky ho rozdelíme tak, že cesnakovú hlavičku zhora silne stlačíme a tým rozdelíme na jednotlivé strúčiky.
Šupku z jednotlivých strúčikov zlúpneme tak, že odrežeme špičku a lôžko korienka a zľahka plochou noža pritlačíme. Pozor nemali by sme ho rozmáčknuť. Tým uvoľníme šupku a jednoduchšie sa čistí. Očistený strúčik nakrájame na plátky, potom kolískovým nožom jemne rozsekáme (pohybmi hore a dole). Ak potrebujeme úplne na jemno, tak širokým nožom cesnakové kocky roztlačíme a jemne rozotrieme. Prácu si zjednodušíme použitím lisu na cesnak, kedy stačí rozpolený strúčik cesnaku vložiť do lisu a silno stlačiť. Prelisovaný cesnak zoškrabnite.