vianocne medovniky mVianoce sú za dverami a mnohí z vás hľadajú inšpiráciu čo pripraviť v tento sviatočný čas. Vianoce si spájame s rôznymi dobrotami, ktoré sú neoddeliťeľnou súčasťou štedrovečerného stola, ktoré dotvárajú typickú vianočnú atmosféru. Vône ktoré vychádzajú s kuchyne majú magickú moc. Vynárajú sa nám rôzne spomienky na predchádzajúce sviatky a čas strávený v úzkom rodinnom kruhu. 


Rôzne vianočné zákusky a koláče, klasická kapustnica, vianočný kapor či filé, sú symbolom Vianoc predstavujúci hojnosť a spokojnosť.

tekvicaTekvica má aj iné využitie ako dekoračné a nie je len tá jedna oranžová s vyrezanými očami a úsmevom. Sú ich desiatky rôznych druhov. Ich zdravotné benefity sú ďaleko lepšie než svetielko v jej vydlabaných útrobách.

Odkiaľ sa tu vzala tekvica?

Tekvica na pripravená do lahodnej pochutiny na tanieri nie je žiadnou novinkou. Pochutnávali si na nej aj ľudia v minulosti.

domaca limonadaNajbližšie dva - tri mesiace nás čakajú horúce dni, preto netreba zabúdať na pitný režim. Ak máte doma v záhradke, či na balkóne svoju úrodu či bylinky, treba ich využiť a pripraviť si čerstvú domácu limonádu. Ak nie na trhu či v obchode si kúpite čerstvé voňavé bylinky a sezónne ovocie či zeleninu.

Takto pripravenou limonádou sa výborne osviežite a doplníte do tela potrebné tekutiny ale i vitamíny.

 

fasiangove siskyFašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožuška zima mu bude.

Ešte sme poriadne nestrávili dobroty z vianočného stola a už môžeme pomýšlať na Veľkú noc. Obdobie medzi týmito dvomi veľkými kresťanskými sviatkami sú fašiangy, ktoré si spájame s hodovaním, zábavou a dobrým jedlom, ktoré trvá až do Popolcovej stredy.

jarný detoxPo zimnom období sa cítite stále unavení a bez energie, hoci už jarné slniečko dávno prebudilo prírodu. Stále sa neviete dostať zo zimnej letargie? Pravdepodobnou príčinou bude konzumácia nie len tých najzdravších potravín počas zimného obdobia.

Jar doslova vyzýva každého z nás k očiste organizmu a k rôznym pohybovým aktivitám vonku. Je najvyšší čas telo očistiť zvnútra ako aj z vonku. Zvnútra zbaviť ho škodlivých látok a toxínov a zvonku oživiť pokožku a posilniť svalstvo.

vajickaU kresťanov je Veľká noc najväčším sviatkom. Predchádzalo mu štyridsaťdňové obdobie pôstu. 
Veľká noc a pokrmy sa v rôznych regiónoch líšia. Niektoré časti Slovenska majú svoje typické veľkonočné jedlá.
Podaktoré jedlá sa robia výlučne pri príležitosti tohto sviatku.

 

korenicky policka 2Moderná kuchyňa si vyžaduje viaceré dizajnové variácie a doplnky. Do každej kuchyne od nepamäti patria aj koreničky, či už na uskladnenie rôznych druhov korenín, koreniacich zmesí alebo byliniek.

My sme za vás vyskúšali moderné, dizajnovo príťažlivé, praktické a štýlové koreničky umiestnené na stojane z nerezovej ocele. Koreničky sú vo viacerých farebných prevedeniach. 

zelerOčistenie zeleru je o niečo komplikovanejšie. Najskôr si ho očistíme z hrubých nečistôt. Potom  si zelerovú buľvu rozpolíme. Zeler položíme rezom nadol na dosku a šupku postupne pookrajujeme prúžkami zhora nadol. Olúpanú zelerovú buľvu krájame na tenké či hrubé plátky.

karfiolova hlavaChystáte sa variť zeleninovú polievku do ktorej v chcete použiť karfiol a brokolicu. Poradíme ako jednoducho pripraviť túto surovinu na použitie. Vďaka celoročnej dostupnosti si môžete dopriať jedlá z tejto hlúbovej zeleniny kedykoľvek počas roka.
Pre nízky energetický obsah je táto zelenina vhodná pri rôznych diétach. Množstvo sacharidov a tukov v tejto zelenine je minimálny. To je hlavný dôvod, prečo je to diétna zelenina.