Lasagne s mletým mäsomZvýraznený článok

Lasagne kupujem, nerobím domáce. Niektoré druky netreba ani vopred namáčať. Keď kúpim lasagne, ktoré nemám vyskúšané, pre istotu ich namočím.

Celkom náročný
Celkom lacný

Lasagne s mletým mäsom
Príprava
Čas varenia/pečenia

Suroviny

  • 1 ks lasagne

Mäsová zmes

  • 1 kg hovädzie mleté mäso
  • 1 ks cibule
  • 4 ks strúčikov cesnaku
  • 400 g paradajok
  • lúpané rajčiny
  • 80 g pretlak
  • soľ
  • korenie
  • razca
  • oregáno
  • bazalka čerstvá

Bešamel

  • 800 ml mlieko
  • 50 g máslo
  • 30 ml olivový olej
  • 3 pl hladkej múky
  • soľ
  • korenie čierne mleté
  • muškátový orech

Iné

  • 100 g tvrdého sýra

Lasagne s mletým mäsom - Príprava:

    Lasagne kupujem v obchode, kto zvláda, môže si pripraviť aj domáce. Vyberám také, ktoré nemusím predvárať. Lasagne namočím na 20 minút do studenej vody, aby zmäkli. Medzi tým si pripravím mäsovú zmes.

    Očistenú, na drobno pokrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso a cesnak. Mäso restujeme prudko, aby sa kúsky mäsa od seba oddelili. Mäso osolíme, okoreníme, dochutíme. Keď už máme mäso dostatočne orestované, pridáme lúpané na drobno nakrájané paradajky a pretlak. Dusíme na slabšom plameni za občasného miešania asi 20 minút. Ak je potrebné podlejeme vodou alebo vínom. Zmes nám výborne dochutia čerstvé bylinky bazalka, oregano... Ak nemáme čerstvé, použijeme aj sušené. Takto pripravenú zmes môžete použiť aj na cestoviny alebo špagety.
    Kým sa nám dusí mäso pripravíme bešamel. Na miernom ohni rozpustíme v oleji maslo, pridáme múku a za stáleho miešania prilievame mlieko. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Miešame stále, aby sa nám vytvoril hladký krém (ako puding).
    Keď máme všetko pripravené ideme vrstviť. Zmes rozdelíme na 4 časti a lasagne na 5 vrstiev. Na spodok zapekacej misy dáme pláty lasagní a rozotrieme prvú vrstvu mäsovej zmesi. Polejeme ju bešamelom a prikryjeme ďalšími plátmi lasagní.
    Takto opakujeme postup. Vrchný plát sú lasagne potreté bešamelom a posypané strúhaným syrom. Pečieme na 170 stupňov asi 50 minút.

Vaše názory

(5/5)
Vaša emailová adresa nebude uverejnená